... avagy piacon a divat.

 

Itthon, Magyarországon a WAMP már hosszú ideje rendszeresen kínál kiváló lehetőséget, hogy a hazai designerek alkotásiból csemegézhessünk. Persze nem volt könnyű kivárni azt az egyetlen egy vasárnapot, hogy eljöjjön a vasárnapi piacolás, de szerencsére a Gozsdu udvar élménypiaca minden vasárnap várja a lelkes élményvadászokat.

Mi a helyzet azonban a szomszédainknál? A magyaroknak is kellett egy kis idő, hogy felfedezzék a designerek, kézművesek, iparművészek munkáiak értékét, egyediségét, és talán még mindig csak egy szűk réteg nyitott igazán erre, de legalább már elindultunk az úton. Csehországban a napokban került illetve kerül megrendezésre a Design and the City nevet viselő vásár, ahol a cseh divat-színtér krémje lesz jelen. A cseh fashionistákat igen megmozgató és izgalmas eseménynek a Pasáž Černá Růže nyújt helyet, ami egy nagyon impozáns és nagy múltra visszatekintő áruház Prága belvárosában.

Az éppen Prágában járó honfitársaimat csak biztatni tudom, hogy mindenképp látogassanak el a "Fekete Rózsába" (az áruház nevének magyar fordítása), mert a cseh divattervezők kicsit másabb vonalat képviselnek, mint a magyar tervezők. Úgy vettem észre, hogy a színek használatában rejlik az egyik különbség, mert elég sok élénk árnyalatú kreációval találkozni, ahogy a több vibráló szín együttes alkalmazásától sem idegenkednek. A szlávokra jellemző romantikusan nőies irányt mutatnak a kreációk, de persze találkozhatunk ettől függetlenül néhány letisztultabb, minimál stílusú ellenpéldával is. Mégis úgy tűnik, még az "egyszerűbb" monokróm ruhákról sem maradnak el a fodrok, masnik, apróbb díszítések, de persze az izlésesség határain belül maradva.  

 

Design and the City

Prága

Černá Růže Bevásárlóközpont

Csütörtök-péntek: 10:00 - 20:00
Szombat 10:00 -

19:00

Sistersconspiracy