Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Öltözködési kisokos fesztiválozóknak - 1. rész

Ha itt a nyár, akkor itt a fesztiválszezon – természetesen. Én nem igazán vagyok egy fesztiválarc, de egy-egy napra ha fellép egy kedvenc, akkor a cimboráimmal mi is elnézünk az eseményre. Persze az évről évre visszatérő fesztiválarcok között sok olyan akad, akinek az öltözködés a legutolsó szempont egy ilyen buli alkalmával, azért én – és nőtársaim közül sokan – nem tudom levetkőzni a divatbolondériámat ilyenkor sem. Szívesen mennék a legcsinosabb ruhámban magassarkúval párosítva, ahogy máskor is, de persze ez végképp kivitelezhetetlen. Viszont mivel egyébként sem szeretek farmert viselni, ezt a verziót is inkább meghagynám a porban fetrengeni vágyóknak. Kérdés: hogyan lehetünk csinosak és nőiesek, és viselhetünk ugyanakkor strapabíró, kényelmes öltözéket.

Amy Winehouse-t, majdnem Sziget fellépőt mindig csodáltam a nagyon szexis, csinos kis ruhákért, amelyeket visel. Az öltözködéséből – akár sportosabbra, akár nőcisebbre veszi – érdemes ihletet meríteni, alkoholfogyasztási szokásai már annál kevésbé legyenek példaértékűek számunkra, ha a nyári bulikról esik szó. (Zárójelben jegyzem meg, hatalmas a bánatom, hogy az aranytorkú hölgy lekerült a fellépők listájáról.) Én személy szerint inkább teszem le a voksom a minirucik mellett: ha kényelmes és nem csúszkál rajtunk akkor a nyári rekkenő hőségben tökéletes viselet. Amit nem szabad figyelmen kívül hagynunk, hogy napközben vagy egy hatalmas kendőre, vagy egy még hatalmasabb szalmakalapra is szükségünk lesz. Nemcsak azért, mert tök jó kiegészítők és a legegyszerűbb ruhát is megbolondítják, de a nap káros hatásáról sem feledkezhetünk meg még a buli hevében sem. A kendő még este is jól jöhet, ha esetleg hűvösebbre fordul az idő. Cipő tekintetében mindenképp a kényelem legyen a legelső szempont – még én is ezt vallom – persze kényelmes cipők között is rengeteg akad, amely amellett, hogy praktikus, még egyedi is. Ha esősebb az idő, akkor – Kate Moss példáját követve – bújtassuk virgácsainkat gumicsizmába, ráadásul ez a trend már manapság annyira elterjedt, hogy egy kevésbé tűnünk bennük őrültnek. Én 2008-ban viseltem a szerkómhoz egy nagyon izgalmas koponyákkal és rózsákkal díszített darabot. A londoni csizmám hatalmas feltűnést keltett, negatív kritikával szerencsére nem igazán illették, mostanra szerintem már nem igazán lepődnek meg az emberek még Budapesten sem egy gumidarab láttán. Ha esőre és sárra nem kell számítanunk, akkor is maradhatunk a gumi alapanyagú darabokból, de csizma helyett keressünk magunknak valamilyen csinos nyitott fazont, esetleg szandált. Én még Angliában szereztem be magamnak egy ilyen cipellőt, de rengeteg üzlet kínál számunkra hasonló portékát. A Women's secretben is rendszeresen, minden nyáron rábukkanhatunk ilyen darabokra, de a Retrock üzletében is találtam már rá csinos gumicipőre.

 ... és persze akadnak kivételek is. Ha a goodwoodi fesztiválra keverednétek, még véletlenül se fogjátok vissza magatokat, ugyanis ezen a bulin mindenki vintage ruhákat és cipőket visel. Goodwoodban a tűsarok sem tiltólistás.

0 Tovább

A Versace a H&M-nek tervez

A H&M újabb fantasztikus kollaborációra készül. Az következő szezon designer kollekcióját ne más, mint Donatella Versace tervezi majd. Számtalan híresség és divattervező neve szerepel már az igen hosszú, akik terveztek a H&M-nek, akiknek a különleges kreációikért még ölni is képesek lettek volna a vásárlók. A korábbi tervezőkkel ellentétben nekem a Versace stílusa nem igazán passzol a H&M világába, de talán pont ettől lesz nagyon izgalmas a közös munka. Izgatottan várom, hogy milyen ruhák születnek az olasz-svéd együttműködésből. Donatella úgy nyilatkozott, hogy szeretne meglepetést okozni, de minden bizonnyal nagyon szexis és nőies tervek készülnek majd. A kollekció az üzletekbe  november 17-én kerül, addig még lehet gyűjtögetni a minden bizonnyal méregdrága darabokra. Én a legutóbbi Lanvin for H&M kollekcióból is csak egy vászontáskát szereztem be, a Sonia Rykiel által kreációk közül pedig egy kötött virágos hajpánttal ajándékoztam meg magam.

0 Tovább

Cipők az életemből

A kérdésre, hogy mennyi cipőre van szüksége egy embernek, én semmiképp sem adnék olyan választ, hogy kettő vagy három elegendő lehet. Én egyszerűen csak úgy nevezem ezt, hogy „cipős” vagyok: kicsit jobban, mint „táskás”, de azért „táskás” is. Jó ideje gondolkozom már, hogy ez is csak egy olyan átlagos mánia, ami a legtöbb nőt érinti, vagy komoly hatást gyakoroltak rám gyermekkorom kedvenc meséi. Mert ahogy időről időre felelevenítem kislány énem emlékeit, egyre több olyan sokat olvasott mese is felidéződik, amely lábbeliről mesél.

A Széttáncolt cipellők című Grimm mese nekem nagyobb kedvenc, mint a Hamupipőke – na persze az utóbbi is klasszikus és kihagyhatatlan a sorból. A Széttáncolt cipellők volt az a történet, amely újból és újból képes volt elvarázsolni – és habár a cipőknek központi szerep végül nem jut, a mesebeli világra nélkülük soha nem lelnénk rá. És ott van mindjárt egy másik kívülről fújt történet: a Suszter manói, ahol szintén egy különös világ tárul a szemünk elé a cipők között megbújva. Ne feledkezzünk a Kis Mukk történetéről sem, aki élete során a különös fügefákkal ismerkedik meg, éneklő kincskereső bot gazdája, de ez mind semmi a csodálatos repülő fapapucsokhoz képest. Azt viselve bárhova elrepülhet egy szempillantás alatt, csak annyit kell mondania: „Fapapucsok, gyiá hopp, ott legyek, hol akarok!”. Azt hiszem ezeket acsodákat keresem minden topánban, de legalábbis egy ehhez közeli érzést.

És vannak kedvenc cipős filmek, jelenetek, amelyek legalább annyira meghatározták felnőtté érésemet, mint Anne Shirley vörös haja. Örök kedvenc és klasszikus: Óz, a csodák csodája. Dorothy és az ő fantasztikus vörös cipellője minden lány szívébe belopta magát.

Gyerekkorom mérföldkövei is inkább topánkákban elmesélhető, mint dátumokban és az év végi bizonyítványokban. Annál is inkább, mert az egyik legfontosabb eseményt, ami a diplomaosztóm volt, nem is egy, hanem három cipőben határozhatok meg. De ne szaladjunk ennyire előre, mert a 80-as és 90-es évekből nem kevés cipőemlékem van. Azt hiszem a lakkcipővel kezdődött minden. Miután anya gardróbját rendszeresen feltúrva sikerült először szerelembe esnem: nem is konkrétan azzal a cipővel volt valami, ami megfogott, csak az a kellemes, életre szóló érzés, mikor kopog és fénylik a cipő. Persze minden kislány akart akkoriban masnival díszített, mini sarokkal igazán tökéletessé tett lakkcsodát. És felejthetetlen a vágy is a szőrmével díszített csizmáért, amit az iskola minden második diáklánya viselt 90-es évek elején – tegyük hozzá, én ezt ma már tiltólistára küldeném. A bakancshullám már egész fiatalon magával ragadott, mint másik véglet, szemben a „kopogóssal”. A klasszikus Martens azóta is hűen szolgál, sőt gyarapodott a gyűjtemény. A kedvenc a virágos Dr. Martens, amelyet a Bravo magazin oldalain pillantottam meg először. Csodálatos volt volt, de nem kevésbé meghatározó a Gwen Stefani által viselt bordó bakancs sem, azzal a punkos sárga cipőfűzővel. Naomi Campbell '93-as nagy esése nemcsak a divattörténetbe írta be magát, de örökké hű rajongójává tett Vivienne Westwoodnak és az őröltségeknek, elképzelhetetlen ötleteknek. A Spice Girls cipőit is biztosan sokan kiáltanák ki az egyik legnagyobb divatbűnnek, de unalmasnak semmiképpen sem mondható. Akkoriban én inkább csak távolról szemeztem a magasabb talpakkal, sőt a Magyarországon elterjedt fazonokra még ma is mély elkeseredettséggel és némi undorral gondolok, azért az utóbbi években kezdtem rátalálni az én kedvenc egekbe emelő lábbeliimre.

Tinédzserként és felnőttként sem tagadhattam, tagadhatom le önmagamat. A filmek legalább annyira inspiráltak, mint a mesék gyerekként. Folyamatosan inspirációval szolgált például a Szívtipró gimi – klasszikus ausztrál kedvenc, ami csak úgy hemzsegett az egyedi, elvont, vad és őrült arcoktól. Az én kedvenceim a mindvégig a vagány lányok voltak, mint Jodie, vagy Mai, Stassie avagy a „bakancsos-szoknyás” lányok. A Váratlan utazás századeleji békebeli divatja mindig is elvarázsolt, és a mai napig az egyik leginspirálóbb élmény számomra. Hogy megtaláltam a tökéletes Sarah Stanley cipőt, azt a Vagabondnak köszönhetem, de nem volt egyszerű rálelni a tökéletes párra. A Marie Antoinette című filmben az egyik kedvencem a topán jelenet. Igen, azt hiszem ennyire eltátott szájjal utoljára gyerekként a sütibabás reklámokat néztem...

Nem hagyható ki a sorból a Kipurcant a bébicsősz, anyunak egy szót se! c. film, ami legalább akkor divatorgia, mint a Szex és New York bármelyik epizódja.

Néhány kép, egy kis nosztalgia, és hamarosan folytatás.

0 Tovább

Design és Közép-Európa

... avagy piacon a divat.

 

Itthon, Magyarországon a WAMP már hosszú ideje rendszeresen kínál kiváló lehetőséget, hogy a hazai designerek alkotásiból csemegézhessünk. Persze nem volt könnyű kivárni azt az egyetlen egy vasárnapot, hogy eljöjjön a vasárnapi piacolás, de szerencsére a Gozsdu udvar élménypiaca minden vasárnap várja a lelkes élményvadászokat.

Mi a helyzet azonban a szomszédainknál? A magyaroknak is kellett egy kis idő, hogy felfedezzék a designerek, kézművesek, iparművészek munkáiak értékét, egyediségét, és talán még mindig csak egy szűk réteg nyitott igazán erre, de legalább már elindultunk az úton. Csehországban a napokban került illetve kerül megrendezésre a Design and the City nevet viselő vásár, ahol a cseh divat-színtér krémje lesz jelen. A cseh fashionistákat igen megmozgató és izgalmas eseménynek a Pasáž Černá Růže nyújt helyet, ami egy nagyon impozáns és nagy múltra visszatekintő áruház Prága belvárosában.

Az éppen Prágában járó honfitársaimat csak biztatni tudom, hogy mindenképp látogassanak el a "Fekete Rózsába" (az áruház nevének magyar fordítása), mert a cseh divattervezők kicsit másabb vonalat képviselnek, mint a magyar tervezők. Úgy vettem észre, hogy a színek használatában rejlik az egyik különbség, mert elég sok élénk árnyalatú kreációval találkozni, ahogy a több vibráló szín együttes alkalmazásától sem idegenkednek. A szlávokra jellemző romantikusan nőies irányt mutatnak a kreációk, de persze találkozhatunk ettől függetlenül néhány letisztultabb, minimál stílusú ellenpéldával is. Mégis úgy tűnik, még az "egyszerűbb" monokróm ruhákról sem maradnak el a fodrok, masnik, apróbb díszítések, de persze az izlésesség határain belül maradva.  

 

Design and the City

Prága

Černá Růže Bevásárlóközpont

Csütörtök-péntek: 10:00 - 20:00
Szombat 10:00 -

19:00

Sistersconspiracy

0 Tovább

Je Suis Belle Szülinapi Sample Sale

A Je Suis Belle hat évvel elezelőtt készítette el első kollekcióját, és ebből az alkalomból különleges Sample Sale várja a divattervező páros kreációinak rajongóit. Én már tegnap ott jártam a Ferenciek terén megtalálható showroomban, de az érdeklődők még ma is ellátogathatnak. A képen látható steppelt buborékszoknya boldog tulajdonosa már én vagyok, de lehet még miből válogatni, ahogy az új kollekció darabjait is meg lehet csodálni.

0 Tovább

queen of debt

blogavatar

Anne Shirley Csodaországban Vintage Barbie baba Disneylandban Marie Antoinette tornacipőben a téren Hamupipőke piros köpenyben A Farkas üvegcipellőben Mesebeli ruhaélmények Nyemcovától

Utolsó kommentek