Divatbirodalom az Óperenciás tengeren innen és az Üveghegyen túl

Hiába süt a nap, és dől meg a melegrekord napról napra, az ősz illata már a levegőben van. Reggelente mikor beleszippantok, egy pillanat alatt képes vagyok 20 évet fiatalodni, és újra hat éves izgatott kisiskolásként érezni. Hiába nem élem már át az iskola okozta izgalmakat, félelmeket és örömöket, mégis a szeptember a változás szelét és egy új kezdet érzését hozza el nekem évről évre. Ez az időszakot én mindig vártam, mégis a nyárvég és a hulló falevelek látványa egy kicsit keserédessé tette ezt. Ahogy ez a sok emlék, gondolat, érzés előtör és kavarog bennem, akarva-akaratlanul meghatározza az öltözködésemet. Egy kis nosztalgia, egy kis „dark” vonal, egy kis iskoláslány utánérzés. Kedvenc dalaim, zenekaraim újra felfedezése is természetes velejárója ennek a nosztalgiázásnak, nem véletlen, hogy azon is elkezdtem gondolkozni, hogy lehet az zenei stílusok meghatározott, adott szubkultúrára jellemző öltözködési szokásait újraértelmezni, másként megfogalmazni.

Két vonal kezdett el foglalkoztatni az előbb mesélt élmény hatására. Ahogy hallgatom a The Cure klasszikusait egyszerre késztet arra, hogy feketét hordjak, ami a „színes” és színeset, mesebelit, eklektikusat, szürreálisat, ami „sötét”. Annak idején a gimiben teljes mértékben az előbbi határozta meg az öltözködésemet, de a cél az volt, hogy olyan „morticiaaddamses” vagy „wednesdayes” legyen, de nagy hatást gyakorolt rám még a Beetle Juice Lídiája is. A művészettörténet tanárnőm elsőként felfedezve ruhatáramban az inspirációt, el is nevezett Morticiának. Ha már fekete, akkor csipke, bársony, szatén és mindenképpen a különböző minőségű textíliák keverésére esküszöm amit kalapok és más klasszikusan elegáns kiegészítőkkel tennék izgalmassá, egyedivé és glamúrossá. Hiába lehet a különböző feketékkel is játszani, mégis elkezdtem vágyni újra a színekre, de hasonló összhatást ugyanúgy el tudok érni, mintha sötétségbe borulnék. Nekem a színes fekete oufit úgy kezdődik, hogy kicsit szürreális, kicsit elegáns, sőt viktoriánus, legalább is egyes elemeiben. Kicsit olyan szeretnék ilyenkor lenni, mintha a Smashing Pumpkins Mellon Collie and the Infinite Sadness c. „lemezéből” léptem volna ki, a borítót színesítő szürreális képeket és magát a zenét értve ez alatt egyaránt. Ehhez a világhoz szorosan társul az én fejemben a vörös rúzs, de mindenképpen a hangsúlyos sminket választanék, nem az esztétikusság jegyében, hanem sokkal inkább a túlzások és a színpadiasság, mesevilág felidézése végett. A koronát a szettre a Lolita Lempicka parfüm teszi fel, amit már legalább egy évtizede töretlenül használok, és pontosan azért, mert egy álomvilágot kelt életre. Maga a tervező is így nyilatkozott egy magazinban kreálmányáról, hogy szeretné, ha a konyhában nagymama által épp sülő almás pite jutna eszünkbe, mikor megérezzük az illatát. Nálam bejött. De beszéljenek helyettem a képek, a videók, és élje át mindenki az élményemet!

 

 

 

 etsy.com

 Scott Scheidly

 

 etsy.com

 

 Vladimir Kush

 

 

 

 Louis Wain

 

 

 etsy.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 larinne.blogspot.com

 

 

További képek: Smashing Pumpkins borítórészletek és a többi pedig a saját gardróbom kincseiről készült

 

0 Tovább

Fagyi és kabátmustra

... avagy hogyan készüljünk fel a közelgő öszi napokra.

 

Tegnap még hét ágra sütött a nap, mikor már a levegőben éreztem az eső közeledtét. Még egy utolsó fagyira befizettem, majd elindultam az őszi kabátmustrára. Nem mondom, hogy szívem csücske a rossz idő, mikor a kedvenc ruháimat meleg rétegek rejtik el a világ szeme elől, de ha megvan a megfelelő fedő darab, máris jobban tud örülni az ember lánya az első lehulló faleveleknek.

Persze már nyár végén megteltek a boltok a téli, de legalábbis átmeneti kabátokkal mindenképp. Szürkéből, feketéből nincs hiány, és egy jó ballonkabátra is bármelyik üzletben rálelhetünk, én azonban gondoltam várok még különlegesebb darabokra. A kutatás meghozta eredményét. Nálam kétféle eset létezik: a felöltőm legyen vagy színes, feltűnő, vagy fekete, de érdekes szabású. Korábban egyik tavasszal szintén ilyen elvárásokkal elindulva leltem rá „A” zöld kabátomra és lettem szerelmes – habár abban az esetben nemcsak a szín, de az egyszerre 60-as éveket idéző szabásvonal és az a húzott ujj, ami azonnal Sarah Stanley ruhatárát idézte elém. Idén megint előkaphatom a gardróbból, hiszen 2011 őszét nemcsak vibrálóan színesre álmodták, de a 60-as évek vonalai minden ruhadarabban ott vannak. Összegyűjtöttem a kifutókról kedvenceimet, hogy könnyebb legyen a választás, ha mér tényleg égető a kabátkérdés, és elnézve a mai borús időjárását, ez lehet, hogy nem is olyan távoli.

További képek: Style.com (Felhívnám még a figyelmet az alábbiakon kívül a Buberry és Calvin Klein kreációkra is!)

 

Blumarine

Chloé

Jil Sander

Louis Vuitton

Rochas

Loewe

Marc by Marc Jacobs

Mulberry

Vivienne Westwood

 

 

...

 

 

Down with love

 

... és végül én, akkor és most:

 

Zöld kabát: H&M, 2009 tavaszi kollekció

 

 

Kabátka: H&M Trend 2011 ősz

Szoknya: Zara

Fodros zokni: H&M

Cipő: Stradivarius

Sapka: H&M Divided

Kesztyű: H&M Divided

Táska: H&M

Gyűrű: WAMP

Napszemüveg: H&M

Helyszín: SFB Follow Me II.

 

0 Tovább

Pöttyös Panni a Carnaby streeten

Az idei őszi kollekciókat elnézve, nem szürke időszaknak nézünk elébe. Még ha akarnánk sem tudnánk a szokásos, szürke-fekete-barna színkombinációt magunkra ölteni, mivel a boltok roskadoznak a nemcsak hogy színes, de egész konkrétan fagylalt és cukorkaszínű ruháktól. És ha mesére éhes gyermeki lelkemnek ez kevés lenne, akkor mindezt a csodát nem egyszerűen „csak úgy” kapjuk, hanem pöttyök, csíkok és különleges retró minták, motívumok formájában. Személy szerint ebben a szezonban nekem minden jöhet és tetszik. A 60-as évekbeli szabásvonalak is melengetik a szívemet, mert belebújva ezekbe a ruhakölteményekbe egy csapásra Pöttyös Pannivá válhat bármelyikünk. Lehetne is folytatni a sort persze: 2011 őszén életre kelti a divat Mézga Krisztát és a Kockásfülű nyúl című rajzfilm összes karakterét. És ami mindegyik leányzó outfitjében felfedezhető, az a zokni és bármilyen helyes cipő párosa, és az egyszerű szabású, de annál cukibb ruhácska. Ez az egyik vonal, a másik pedig a túlzások, édes kis nyalánkságok, színek és formák csodálatos világa, ami azt az érzést kelti – legalábbis bennem – mintha nem butikokban, hanem cukorka- és édességboltokban és próbálnék válogatni az ezernyi csemege közül. Emlékszem, gyermekkorom kedvence volt a Mesél az erdő... című mesekönyv, abból is az a történet, amelyikben a kis törpék tejszínhabban fürödve csodálták a fagyiból, csokis nápolyiból és koktélcseresznyéből épített világot. Ezt idézi bennem fel a kifutók világa és a kirakatok egyaránt. Ehhez szeretnék képekből "montázst" készíteni nektek, hogy lássátok a szivárvánnyal szálló pónilovakat és a hétszínvirágot.

 

 

... és az új kedvencek

 

Balenciaga

 

Miu Miu

 

 

Marc Jacobs

 

Mulberry

 

Vivienne Westwood

 

...és az én válaszom...

WAMP

 

H&M Trend

 

Tuchuzy?

 

H&M

 

 

 

0 Tovább

Az a CSÍKOS Divided szoknya...

… kihangsúlyozza a karcsú derekamat! - mondta Miss Bloomwood a Blaha Lujza téri H&M üzletében, majd sietősen elindult a pénztárhoz.

 

H&M Divided 2011 Autumn Campaign

 

A minap a H&M Divided legújabb kollekciójának a kampányfotóira bukkantam rá, amit szeretnék én is a világ elé tárni. Természetesen, mint hatalmas Divided-rajongónak, nekem nem ismeretlenek ezek a darabok, sőt igazi boltkórosként már vásároltam is néhányat közülük. A képek csodásak, a színek szemet gyönyörködtetőek, vibrálóak és vidámak. így mindenkit csak arra tudok buzdítani, hogy lesse meg élőben is a ruhacsodákat.

 

A fotókon többek között Tati Cotliar, Milou Van Groesen és Kori Richardson szerepelnek, akiket Richard Bush fényképezőgépe örökített meg. A ruhák egytől egyig imádnivalóak, fiatalosak, vidámak, egyediek és persze az aktuális trendeket is tükrözik. Nálam a színes csíkos szoknya a nyerő, ami Katy Perry klipjében is felbukkan néhány másodpercre 3:33-kor. Íme a kampányfotók, gyönyörködjetek!

 

 

Képek: Fashionising.com

 

0 Tovább

queen of debt

blogavatar

Anne Shirley Csodaországban Vintage Barbie baba Disneylandban Marie Antoinette tornacipőben a téren Hamupipőke piros köpenyben A Farkas üvegcipellőben Mesebeli ruhaélmények Nyemcovától

Utolsó kommentek